Jak začít s fingerboardingem

Jak začít s fingerboardingem

Ať už s fingerboardingem začínáš, občas se nudíš nebo si prostě myslíš, že by mohl být skvělou antistres hračkou, v tomhle článku tě provedeme všemi fingerboarding základy se kterými by ses mohl/mohla na začátku setkat.

Výběr prvního fingerboardu


První fingerboard nemusí být hned extra drahý. Začít můžeš s jednoduchým Tech-Deckem. Americký výrobce se proslavil výrobou jednoduchých plastových fingerboardů, které jsou levné a jsou díky tomu skvělým odrazovým můstkem.

Kvalitnější možností je dřevěný fingerboard. Na výběr máš z mnoha modelů již od 500KČ. Některé jsou již poskládané a některé si budeš muset poskládat, což může být také příjemný bonus. Na rozdíl od Techdecků mají dřevěné fingerboardy responzivnější desku, na dotek příjemnější grip tape a kolečka jsou navíc osazena CNC ložisky. Ty nejdražší dřevěné fingerboardy jsou dokonce osazeny polyuretanovými kolečky. Článek týkající se detailních parametrů jak vybrat fingerboard si necháme na později.

Máš první fingerboard, co teď?


Pokud máš fingerboard poskládaný, nemáš co řešit a můžeš začít trénovat. Pokud si potřebuješ fingerboard poskládat, nezapomeň na pár detailů týkajících se například:

  • správné orientace trucků
  • toho, že nejprve se lepí griptape a teprve přes něj se dávají šroubky, které zachytí trucky
  • dotažení koleček v takové míře, že se budou volně točit
  • průběžné kontroly dotažení, aby se ti jednotlivé díly neztrácely

Teď je ten správný čas začít trénovat první triky. Na youtube určitě najdeš spoustu různých videí. My ti sem dáme naše nejblíbenější.

Nejzákladnější fingerboard trick – Shuvit


Jedná se o jednoduché otočení fingerboardu o 180 stupňů. Při shuvit si natrénuješ základní cit v prstech. Jakmile Shuvit zvládneš, můžeš zkusit přidat mírný skok a zkusit i další level tohoto triku – Pop Shuvit.

Ollie


Jako trik působí naprosto běžně. Není ale nejjednodušší. Jakmile Ollie zvládneš, otevřou se ti brány směrem k obrovskému množství triků. Díky Ollie dokážeš vyskočit na různé překážky a slidovat. Variabilitu můžeš do svých triků doplnit prostřednictvím “manualu” při kterém dopadneš na přední nebo zadní kolečka a následně budeš pokračovat v jízdě

Překážky


Zvládl si Ollie, je čas přestoupit na vyšší level. Díky Ollie budeš umět skočit prakticky na cokoli a tak můžeš zkoušet slidy na tyčkách, různých hranách, manual na boxech a podobně. Při prvním nákupu tedy můžeš myslet také na výběr překážky pro fingerboard.

Kickflip


Kickflip je nejvíce cool z fingerboard triků. Každého kdo se s fingerboardingem nesetkal kickflipem rozhodně ohromíš. Pro trénink ti i rovnou přikládáme video.